Regelmatig krijgen we de vraag waar je op moeten letten bij de aanschaf van een PC of laptop. Voor bijvoorbeeld SketchUp Pro, ARC+ of een render programma. Op zich is dat best een eenvoudige vraag waar een eenvoudig antwoord op mogelijk is. Dat antwoord is; een i5 of 7 en een aparte grafische kaart met opengGL 3 ondersteuning.
Maar dan volgen er tientallen keuzes.

Minimale systeemeisen?

Vaak wordt gevraagd naar de “minimale systeemeisen”. Om te weten of die hele oude computer nog geschikt is. Je kunt je afvragen of dat wel een goeie vraag is. Is het wel verstandig om de grenzen op te zoeken en van het minimum uit te gaan? Waarom zou je niet het beste willen als professioneel tekenaar/ontwerper? En juist op zoek gaan naar de maximale mogelijkheden? Hoe meer je een systeem gebruikt, hoe meer dat een belangrijk bedrijfsmiddel is. Elke accountant kan je voorrrekenen dat een systeem zich terugverdient. Simpelweg zijn je eigen uren duurder dan het apparaat.

De belangrijkste onderdelen

Zelden is het tekenprogramma het enige programma. Heel vaak is het de render software die bepaalt wat je het beste kunt nemen. En soms bijten de systeemeisen elkaar een beetje of veel. Laten we eerst de onderdelen nemen in de PC die snelheid en goede werking bepalen. Dat zijn de vooral de CPU, ofwel processor en de GPU, ofwel de grafische kaart.

Over deze onderdelen wordt snel iets gezegd, beweerd of aangenomen. Door advertenties of experts die op een ander terrein actief zijn dan 3D. Met enige regelmaat ervaren we het advies van “het mannetje uit het dorp”. Met de vraag “3D” heeft die een overpriced “CAD” workstation voor een leuk uurtarief bij je geïnstalleerd. “Dit is de allersnelste pc hoor” pochtte laatst een klant. Moesten we voor zijn support vraag de PC overnemen….dan zag je dat het toch minder snel was dan verwacht. Ook zo’n klassieker is “Hij is gloednieuw!”. Bij de mediamarkt troffen we onlangs zo’n  “gloednieuwe PC” met een twee jaar oude processor er in. Het allerergste voor de klant vinden we, dat de lokale ICT adviseur nog niet eens geïnformeerd heeft, wat de systeem aanbevelingen eigenlijk zijn. Dat kan echt beter en anders. Wij gaan je  met deze blog meer inzicht geven. Ook gaan we diverse mythes breken die hardnekkig de ronde doen. Zie rechts de rubriek “Waar of niet waar” met de waarheid vaak in het midden.

CPU Processor; single-core, multicore, kloksnelheid?

Bijna alle standaard software is zoals dat heet “single core”. 

Om te beginnen moet je weten dat elke PC of laptop of mac een processor heeft. Beschouw die als het hart van de PC. Een processor kan meerdere kernen hebben, (core=kern). het aantal kernen wordt bepaald door het type, zo ziet u vaak staan dual core (2), quad core (4), six core (6), hexa core (8). En dan zijn er i3, 95, i7 en maar liefst 9 generaties processoren. Zo komt u op honderden types in de loop van de jaren uit. Er zijn 2 merken, AMD of Intel. Niet gek dat u door de bomen het bos meer ziet. En ook niet weet wat nou belangrijk is.

We leggen het hier op cursussen en aan de telefoon wel eens uit met een wagen die getrokken wordt door één of meerdere renpaarden. Stel je nu even voor dat je een paard met wagen  als de processor met kernen ziet. De bestuurder op de wagen, het besturingssysteem dus, deelt de taken uit aan de paarden. Je wilt dat de wagen zo snel mogelijk van A naar B gaat. De programma’s zijn de lading die op de wagen vervoerd moeten worden.

Nu gaan we dit even vertalen naar hoe de meeste programma’s daar mee omgaan. Die zijn bijna allemaal zoals dat heet “single core”. Een tekstverweker, e-mail, en tekenprogramma zoals SketchUp gebruiken maar één kern. Eén paard van de wagen die trekt. En de mand met de tegels geeft die taak aan het paard wat het eerste vrij is. Meer paarden heeft geen zin voor de topsnelheid van de wagen. Meer paarden is alleen maar dat er meer lading meegenomen kan worden, dus meer programma’s tegelijk. Wat bepaalt dan wel de totale snelheid? Gewoon “de snelste racepaarden”. Dat is dus de kloksnelheid, ofwel hoe hard kan het paard maximaal lopen. Dan even het vergelijk met de generaties: Het jongste paard, zal het hardste rennen. De modernste processor, zelfs een i3 die bijvoorbeeld 4 GHz klokt is meer geschikt voor sketchup, dan een oude i7 die slechts 2,2 GHz haalt. Een processor uit de eerste generatie is dus als het waarde een bejaard paard.

Multicore

Om het verhaal compleet te maken maar helaas complexer, moeten we vermelden dat de multi-core (meer paarden tegelijk) snelheid ook belangrijk is. Dit is de maximale snelheid als meerdere kernen tegelijk worden aangesproken. Die neemt af als er méér kernen zijn. Denk aan de paarden, als ze samen aan de wagen moet trekken zullen ze minder hard kunnen als dat ze los apart mogen. Conclusie: let op de hoogste single core kloksnelheid, vaak staat er dan “Turbo”. Die bepaalt alles wat er achterhangt. Wanneer een programma Multi-core is zoals Artlantis Render, Unicorn Render, Su-Podium en V-ray, heeft dat zeker zin en is het advies een snelle Multi-core te nemen. Voor sketchup alléén heeft méér multicore geen enkele zin, al helemaal niet als dat ten koste gaat van de snelheid. Dat er méér cores tegenwoordig altijd zijn is prettig voor het aansturen van meerdere programma’s.  Zo kom je op een intel  i5 of i7 met hoge kloksnelheid uit. Van de 8e of 9e generatie. Simpel te herkennen aan het getal i5-8 etc.

Waarom zijn niet alle programma’s Multi-core als dat meer rekenkracht geeft? Dat heeft te maken met het lastige programmeren daarvan. De software moet daar echt apart voor geschreven worden. Dat moet het voor de toepassing waard zijn. Dat blijken vaak de render of BIM programma’s zoals ARC+ te zijn.

Waar of niet waar?

“met een SSD wordt alles 10 keer zo snel.”

Het klopt dat een SSD schijf, en al helemaal de M2 schijven zeker voordelen bieden en ook veel sneller zijn. Waar gaat het dan fout? met het woordje ‘alles”.

Zodra een programma gestart is, staat de harde schijf letterlijk stil. Kan je zelf zien in taakbeheer. Dat betekent dat het tekenen niet sneller wordt als je een snellere harde schijf neemt. Wat vooral sneller wordt is opstarten van de PC, installeren van programma’s, starten van programmas’en laden van bestanden. Voor opslag van bestanden, dus veel data heeft een SSD schijf geen voordelen anders dan dat het een dure oplossing is. Vaak raden wij dan ook een combinatie aan. SSD voor de software, SATA voor de opslag. Supersnelle SSD nemen voor data opslag dus tekeningen en documenten is overbodige luxe.

“Meer geheugen is meer snelheid”
Dit is een veel gehoord misverstand. Een auto rijdt niet harder met een grotere tank. Met een grotere tank kan je langer of verder rijden.

Vertaald naar de PC is dat: hoe meer geheugen hoe grotere 3D modellen u kunt tekenen. Ook meer programma’s je tegelijk kunt draaien. Je hebt wel een bepaalde hoeveelheid nodig om überhaupt te kunnen rijden. Dus ja hier komt een minium eis om de hoek. Afhankelijk van wat je projecten zijn. Een badkamertje of een compleet hotel?

“een i7 is toch sneller dan een i5”

De allernieuwste i7 heeft een hogere kloksnelheid en dat is dit dus waar. Maar let op, er zijn tientallen verschillende i5 en 7 processoren, want er zijn 9 generaties. Let dus op de kloksnelheid. Er zijn ook websites met zogenaamde “benchmarks”. Deze geven aan wat de prestaties zijn met single-core en Multi-core.

“als ik nu wat koop is het volgende week al verouderd”

Zo hard is het nooit gegaan en zeker de laatste jaren gaat dat niet zo snel. De snelheidsgroei van de CPU neemt af de laatste jaren. 10-20% snelheidswinst per jaar is wat je zou kunnen stellen voor de laatste 3 jaren. De groei zit hem meer in het aantal kernen en energiezuinigheid.

“AMD is veel goedkoper dan Intel”

AMD is vooral goedkoper voor het aantal cores. Qua snelheid verliest het in alle testen, al jaren lang op de netto kloksnelheid. Voor programma’s die veel multicore kracht nodig hebben, zoals V-ray of artlantis kan AMD toch de beste keuze zijn. Vandaar dat we 2 machines in het assortiment hebben voor deze specifieke situatie. Ook belangrijk is of de maker van de software Intel als systeemeis aangeeft. Als dat zo is, wordt er niet op AMD getest. Bij twijfel, vraag het ons na!

“Xeon is toch voor 3D CAD”

Xeon processoren worden vaak in systeemeisen van Autodesk producten gemeld. Ze zouden stabieler zijn. Kijken en graven we verder dan blijken ze eigenlijk voor netwerken, die vele uren maken en continue taken te moeten verdelen het meest geschikt zijn. Een Xeon processor is daarom meest logisch voor een server. Multicore overheerst en single core is traag. Bovendien ligt de prijs erg hoog. Zelden heeft u wekenlang achter elkaar een PC aan, dus die stabiliteits eis is behoorlijk overtrokken. De kloksnelheid is altijd lager dan de moderne i7 en i9 processoren. Kortom: Xeon voor CAD? U ben te duur uit en onze aanbevolen PC’s zijn altijd sneller dan workstations van dell en hp, die dat vaak aanbieden met xeon.

2 Reacties

 1. Ik heb het helemaal gelezen.
  Wat ik voor mij zelf en als hobby zie is om 3D te tekenen.
  Ik ga geen zware programma’s tekenen.
  Maar ben wel opzoek naar een laptop waar een 3D programma op kan, met excel, word en office.
  Ik wil ook niet al te veel uitgeven maar wel wat redelijk is.

  Gr Theo.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulier1 Reactie