Welk scherm past bij uw laptop of workstation?

De meest courante beeldverhouding van 16:9 heeft ook de beste prijs/prestatie en de meeste software een goeie layout.  Het formaat is een kwestie van budget en hoe groot uw bureau is. En hoe ver u van het scherm zit. Hoe vaak u er gebruik van gaat maken. En welke aansluiting past bij uw computer en op welke kabels moet u dan hebben? Laat u door ons ontzorgen! Hieronder een overzicht van vragen en antwoorden als u ze openklapt. Toch nog vragen? bel!

Welk formaat raden jullie aan?

  • Incidenteel gebruik <20 uur/week : 22 inch
  • Regelmatige gebruik >20-30/week : 24 inch
  • Intensief gebruik 30+ / week : 27 inch
  • 2 schermen set: 22 of 24 inch prevaleert boven 1 x 27 ! je hebt dan immers veel meer scherm en kunt schermen verdelen
    2 maal 27 inch is voor de echte pro natuurlijk geweldig.

Wat is resolutie en welke moet ik nemen?

De meeste courante afgelopen jaren is HDTV, 1920 x 1080 pixels. Soms zijn schermen hoger dus 1200. Of hebben ze een resolutie zoals een imac vroeger, dus 2560×1440. Die zijn daar naar verhouding zo duur……dat u net zo goed voor dubbele scherpte kunt gaan ook wel Ultra HDTV 3840×2160 pixels, ook wel 4k genoemd. Op een kleiner scherm onder de 27 inch is dat zo scherp dat het de iconen en letters er niet echt fijn leesbaar op maakt, tenzij u die natuurlijk weer groter instelt……maar eigenlijk is dat niet zo zinvol. Kortom vanaf 27 inch wordt het interresant om 4K te nemen. Voor ARC+ raden wij 4k af voor het tekenscherm omdat de iconen te klein worden. Voor het renderscherm kan het wel, maar dan is wel het gevolg dat je 2 resoluties, 2 lettergroottes naast elkaar moet instellen, wat vaak niet zo gemakkelijk is in windows. en 5k dan? op het scherm wat we hier aanbevelen in één woord geweldig. Voor wie alleen het beste goed genoeg is het 5K scherm, wat erg mac achtig oogt het summum. Neem dat alléén voor rendering, video of fotobewerking. Voor cad tekenen een beetje “overdone”.

Wat betekent IPS en waarom raden jullie dat aan?

IPS is kleurechter. Beter dus. Het prijsverschil is te weinig om daar op te bezuinigen. Voor CAD tekenen 2D op zich niet nodig. Maar voor iedereen die foto’s bekijkt, bewerkt, 3D rendert automatisch al de aanbevolen keuze. Gun uw ogen dat.

Meer info:
IPS staat voor ‘In Plane Switching’. Het is een techniek waarmee beeldschermen worden gemaakt. Je kunt het zien als een verbeterde variant van de LCD-techniek. Of het nou om telefoons, laptops, tablets, televisies of computermonitoren gaat: ze zijn allemaal verkrijgbaar met IPS.

1 of 2 schermen?

  • Laptop? u heeft daar al een scherm op. 1 extra is dan wel fijn op kantoor
  • Workstation/desktop? Als u met ARC+ werkt sowieso erg aanbevolen omdat u dan meerdere tekeningen gemakkelijker kunt zien. Voor alle andere software geldt dat het altijd fijn is op het ene scherm bijvoorbeeld e-mail en tekstverwerking open te hebben en het andere het tekenprogramma. Van iedereen die met 2 schermen werkt hoor je positieve verhalen, en wil degene niet meer terug naar 1. Kortom: pak er altijd meteen 2, want naderhand hetzelfde type nabestellen is bijna nooit mogelijk als daar meer dan een jaar tussenzit.

Welke aansluitingen moet ik hebben?

Display port is wat een modern systeem op de grafische kaart 3 keer heeft en vaak nog 1 HDMI. Betekent dat uw nieuwe scherm die aansluitingen ook moet hebben. Is uw computer ouder dan komt u vaak nog DVDI-D tegen wat daarom ook veel monitor nog steeds hebben. Al het andere is meegenomen voor als u er 2 meeneemt. Elke combinatie met DVI, display poort of VGA is wel aan te sluiten met de juiste kabel of verloop. Zeggen dit soort kreten u sowieso niks? bestel bij ons en het wordt geregeld en werkend afgeleverd. Dat is het verschil, heel simpel.

Welke types leveren jullie?

Eigenlijk is alles leverbaar. Iets slechts kunt u eigenlijk niet gauw vinden. Het merk waar we een mindere ervaringen mee gehad hebben is Philips. Van 3 zelfde schermen 2 stuk binnen het jaar. Wèl netjes opgelost door Philips. Het merk waar we zelf het meest warm van worden is Dell vanwege zowel design, kwaliteit als duurzaamheid. LG, AOC en Samsung maken doorgaans weer betaalbaarde modellen van prima kwaliteit. De laatste tijd is het vaak AOC die de beste prijs/prestatie biedt. Het beste scherm wat we hebben kunnen vinden is van Iiama 5K.

Is een extra breed scherm een alternatief voor 2 schermen?

Een best logische gedachte op zich is een extra breed scherm te nemen in plaats van 2. Een zogenaamd Ultrawide scherm van 34 inch is dan een mooie keuze.