Introductie

Unicorn Render na een succesvolle introductie in 2016 nu ook als plugin voor sketchup beschikbaar. Unicorn render is een high-end renderprogramma en uniek door de directe realistische weergave en snelle werkwijze. Alles wat u wijzigt ziet u  zeer snel. Unicorn rendering is “physical rendering”. Het maakt topkwaliteit rendering voor iedereen toegankelijk. Bijzonder en nieuw is dat Unicorn de kracht van zowel de processor (intel) als de NVIDIA grafische kaart(en) tegelijk benut. Unicorn Render is zeer visueel qua interface doordat u in een direct voorbeeld werkt en talloze kant-en-klare materialen daarin sleept. Daglicht werkt natuurgetrouw volgens de lokatie op de aarde, datum en tijd. U kunt standaard IES-lichtbronnen toepassen evenals lichtgevende lijnen, vlakken of bollen. Veel handiger, krachtiger en uniek aan Unicorn Render is echter dat u van elke vorm een lichtbron kunt maken. Denk aan neonbuizen, LED, TL-licht en rijen van spots die met lichtmateriaal razendsnel te maken zijn.

Vergelijking met andere plugins zoals Enscape of V-ray

Een vraag die we vaak krijgen. Wat is er beter aan Unicorn Render ten op zichte van bijvoorbeeld Enscape of V-ray. Dat is simpel: de kwaliteit van zowel materiaal als licht is nog realistischer met Unicorn Render. Uiteraard kost meer kwaliteit meer rekentijd en Unicorn doet er dan ook iets langer over dan Enscape wat een “game-render” is. Vergelijken we de kwaliteit weer met bijvoorbeeld v-ray dan kan je vergelijkbare resultaten bereiken met Unicorn en wordt dat soms meer een smaak issue. Het instellen van daglicht en kunstlicht is in vergelijking met alle plugins het meest natuurlijk. V-ray heeft vooral veel goeie after effects en extra’s zoals fur voor wollen tapijten of grasvelden. De rekentijd, met name tijdens het werken in een preview is het grote voordeel ten op zichte van V-ray. Het grote voordeel van Unicorn ten op zichte van zowel enscape als v-ray is de enorme collectie materialen die je met een simpele materiaal injectie naald toekent. Dat resulteert erin dat bewerken van je Sketchup model naar rendering daar het snelste mee gaat. Is je doel meer animatie en VR, dan gaat Enscape daar diverse voordelen bieden, die sowieso onwerkbaar zouden zijn met v-ray. Is je doel met extra plugins zoals scatter, fur, laubwerk te werken voor het beste 3D groen. Dan is v-ray weer daardoor de beste oplossing. Denk dus goed na over wat jouw situatie is en welke oplossing daar op aansluit. Een beste plugin is er daarom niet, jij bepaalt dat voor jou.

Installatie

Zorg dat uw systeem aan deze eisen voldoet:

 • Windows 10
 • SketchUp Pro 2019. 2017 en 2018 werken ook nog.
 • I5/i7/i9. De kloksnelheid turbo is meest bepalende, niet het aantal cores.
 • NVIDIA grafische kaart, bij voorkeur Geforce RTX 20 series. GTX 10 en 9 worden ook nog ondersteund. Quadro mag maar is minder snel voor hogere prijs dus geen goeie match.
  Het aantal cuda cores op de kaart is bepalend. Advies van de ontwikkelaar is 1500+ om lekker te werken zoals u in de videos ziet.
 • 8GB intern geheugen minimaal, liever 16 of 32 GB bij grote modellen met veel details.
 • Maak éérst een account aan, zie knop hieronder
 • Werkt u al met unicorn met een licentie of eerdere trial ? U kunt de plugin installeren en werkt direct met dezelfde login gegevens.
 • Gaat u voor het eerst met unicorn aan de slag maak dan eerst een account aan.
Account aanvraagDOWNLOAD Plugin installatie

Unicorn Render plugin INSTALL

Update

Updates ontvangt u automatisch

 • Een setup zal verschijnen
 • Sla uw werk op en sluit sketchup
 • zet de real time beveiliging liefst uit van uw virus scanner of eventuele blokkades te voorkomen.
  Met name nieuwe software zien virus scanners maar al te graag, maar onterecht, als een virus, vandaar
 • Voer de updater uit
 • Eigen materialen worden niet overschreven maar gewoon behouden

Nieuw sinds eind mei 2020

 • diverse bugfixes zoals waarde en instellingen lichtbronnen worden vastgehouden en geladen zoals het bestand is opgeslagen
 • verbeterde stabiliteit met name in de materialen bibliotheek
 • nieuwe rekenmethode “spectral” voor nog meer realisme

Lesmateriaal

U kunt Unicorn Render zelf leren. We raden u aan niet zomaar wat te gaan doen, maar in plaats daarvan de PDF uit te printen en die stap voor stap te volgen. Bekijk ook de videolessen. U zult er veel aan hebben. In de loop van tijd zullen er steeds meer komen. Wanneer uit praktijk blijft dat u toch les nodig of vragen, neem dan contact op met support. De knop daarvoor treft u hieronder.

PDF introductie gids

Startup

Essentials

Advanced

Support

Onderwijs

Voor het onderwijs is Unicorn Render helemaal gratis. Zowel de sketchup licentie als plugin, maar ook de stand alone versie. Dit zijn de verschillen met de zakelijke commerciële versie:

 • resolutie 2K = 1920×1080 voor studenten.
 • resolutie 4k = 3840×2160 voor docenten
 • Bestanden zijn niet uitwisselbaar met commerciële versie.
 • mag niet gebruikt worden in bedrijven, dus ook niet voor stages.
  Uw stagebedrijf schaft dan zelf de plugin aan.
Educatieve licentie direct aanvragen