SketchUp Pro 2019 is alweer bijna een jaar uit.
Wat er vooral nieuw is sinds SketchUp Pro 2019 is het nieuw licentiemode. Uiteraard ook diverse verbeteringen aan SketchUp Pro en LayOut.

Nieuwe licentiemodel

SketchUp Pro is vanaf heden ook als subscription (1-jarige abonnementsvorm) te verkrijgen. Hiermee krijgt u – naast toegang tot de gebruikelijke desktopversie – ook toegang tot de premium webversie, ongelimiteerde opslag in de cloud en SketchUp Viewer apps voor mobiel, Augmented Reality en Virtual Reality. Met subscription bekijkt u SketchUp Pro dus ineens vanuit een heel ander perspectief! Klik voor meer uitleg HIER

SketchUp Pro – Nieuwe Features

 • Welkomstscherm:
  • Files tab: direct toegang tot nieuwe, recente of herstelde projecten;
  • Learn tab: toegang tot SketchUp’s Learning Management, forum en YouTube kanaal;
  • Licensing tab: toegang tot licentie gerelateerde informatie.
 • Toolbar: ‘My Account’ knop rechtsboven in SketchUp Pro en LayOut voor toegang tot je accountinformatie en om uit te loggen van een apparaat.
 • Lijnstijlen: Voeg stippellijnen toe om bijvoorbeeld een eigendomsgrens of gedeelte om bij te bouwen aan te geven.
 • 2018 DWG / DXF import en export
 • Tape Measure tool: Het rolmaatje geeft nu ook informatie over de lengte van geselecteerde lijnen, oppervlakte van vlakken en coördinaten van hulplijnen/-punten en intersecties d.m.v. een inferentielabel.


Een veelgevraagde feature: stippellijnen zijn nu een nieuwe feature in SketchUp Pro 2019

LayOut – Nieuwe Features

 • File Locking: Als er 1 bestand in 2 LayOut instanties is geopend, wordt het bestand tijdelijk op ‘Read Only’ gezet om verkeerde opslag te voorkomen;
 • DWG ondersteuning: Eenheden zijn gemakkelijker aan te passen bij een DWG import;
 • Stippellijnen: De stippellijnen vanuit SketchUp zijn ook in LayOut te modificeren;
 • SketchUp Export: Optie die is toegevoegd bij de DWG/DXF export, zodat SketchUp de data beter interpreteert, groepen als componenten worden gezien en fills/patterns als vlakken.


In versie 2019 werken SketchUp & LayOut nog beter samen

Upgraden

Heeft u een geldige Maintenance?
Iedereen die een geldige SketchUp Pro Maintenance heeft, heeft recht op een gratis upgrade naar SketchUp Pro 2019! Iedereen met maintenance heeft van cadez dan ook al de installatie en serials ontvangen normaliter.

Heeft u een verlopen Maintenance (maximaal 3 jaar)?
U kunt een verlopen Maintenance (maximaal 3 jaar) kunnen ook gewoon upgraden. U betaalt dan wel een extra reparatievergoeding bovenop het bedrag van de Maintenance, ter compensatie van de periode zonder Maintenance. Klik hier voor de actuele prijs

Heeft u een verlopen Maintenance (langer dan 3 jaar)?
Is uw Maintenance langer dan 3 jaar verlopen, dan kunt u uw Maintenance niet meer vernieuwen en dient u een nieuwe licentie aan te schaffen. Ook kunt u kiezen voor de “classic” licentie vorm of “subscription”. Klik hier voor de actuele prijzen.


Viewers voor Virtual Reality en Extended Reality heeft u binnen handbereik als u kiest voor een subscription

Pro de professionele versie

SketchUp PRO is speciaal ontwikkeld voor (semi-)professionals en iedereen die meer functionaliteit wenst. Het verschil met de gratis versie is dat SketchUp PRO over de volgende extra functies beschikt:

 • LayOut stelt u in staat verschillende aanzichten in een blad op te maken. Met uw eigen huisstijl, stempel etc.
 • Afdrukken is scherp in plaats van alleen schermresolutie
 • StyleBuilder geeft u eigen SketchUp-lijnen en -stijl
 • Dynamic Components voor parametrische gedragingen
 • Tabellen maken voor bijvoorbeeld hoeveelheden of stuks
 • Uitwisseling met export zoals Artlantis en DWG voor de professionals in uw branche.
 • Kortom, de professional moet de PRO versie hebben! Het 3D en 2D tekenprogramma SketchUp Pro is er zowel voor Windows als MAC OS.

Alles wat u nodig heeft voor het ontwerpen van efficiëntere gebouwen.

SketchUp Studio is de gemakkelijkste manier om uw project met vertrouwen voort te stuwen. Modelleer uw 3D model met de bekende SketchUp tools en analyseer het model op energieverbruik, daglichttoetreding, thermisch comfort en HVAC. Het toont u voor zowel energieverbruik als daglichttoetreding direct de aandachtsgebieden waar de meeste winst te behalen valt. Aanpassingen aan uw 3D ontwerp worden direct aan u teruggekoppeld. U tekent, SketchUp Studio rekent!

Educatief voor studenten, docenten en opleidingen

Er is een zeer betaalbare educatieve pro versie en die voegt ook voor studie doeleinden genoeg toe om daar niet op te bezuinigen. Het staat ook een stuk beter op je CV als je de PRO vermeld in plaats van de gratis amateur make versie! Voor scholen en opleidingen zijn er educatieve labversies. Bel!

Dibac architectuur plugin mag u niet missen

Dibac for SketchUp is een plugin voor architectuurtekeningen. Het is een fijn stuk gereedschap voor Architecten en iedereen die 2D plattegronden wil tekenen en deze automatisch in 3D wil omzetten.

U kunt muren, deuren, ramen, kasten en trappen tekenen in de maten die u opgeeft en Dibac maakt ze voor u volledig automatisch in 3D. En er zit meer in de pijplijn! Bekijk deze video om Dibac in actie te zien:

Functies

 • Teken muren met dikte;
 • Automatisch aansluiten en opschonen van hoeken en verbindingen;
 • 3D in één klik;
 • Gebruik 3D Warehouse objecten in 2D en zie ze in 3D;
 • Automatisch gevulde doorsneden (solid sections, poché);
 • Werk met en maak dynamische componenten;
 • Teken trappen automatisch

Hoe te installeren
Allereerst kunt u de laatste versie van Dibac for SketchUp downloaden.

Wanneer u het gedownloade ZIP bestand uitgepakt heeft tot een .RBZ bestand:

 1. Open SketchUp;
  Windows: ga naar Window->Preferences->Extensions->Install Extension
  Mac: ga naar SketchUp->Preferences->Extensions->Install Extension
 2. Zoek het RBZ bestand op dat u downloadde;

Indien u een licentie aangeschaft heeft, kunt u de plugin autoriseren door SketchUp te openen en dan te kiezen voor Plugins -> Dibac -> Dibac License -> Authorize en vul uw licentiecode in (Naam, email en Authorization Number). Let op: u heeft een werkende internetverbinding nodig om de plugin te autoriseren.

3E Catalog – Rapportagetool

Met de plugin 3E Catalog maakt u in een handomdraai een prachtig rapport van uw 3D SketchUp model:

Features

 • Definieer zelf extra eigenschappen voor Componenten, zoals Artikelnummer of Leverancier;
 • Automatisch optellen van aantallen;
 • Automatisch optellen van bedragen;
 • Bepaal welke componenten in uw rapport verschijnen;
 • Genereert kleine afbeeldingen van de gebruikte componenten;
 • Exporteer het rapport in PDF, HTML of CSV;
 • Maak een rapport in uw huisstijl.

SketchUp Pro Skatter plugin

Skatter is de slimme plugin voor objectverspreiding in SketchUp.

SketchUp heeft het normaal gesproken zwaar wanneer uw scene veel objecten bevat (bv. bomen en vegetatie), maar met Skatter is dat nu verleden tijd! Voorzie met totale controle uw scenes van ongelimiteerde vegetatie. Met Skatter bespaart u zodoende tijd en hoeft u SketchUp niet onnodig te belasten!

Van een harig tapijt in de woonkamer tot een groot bos, Skatter helpt u het uiteindelijke resultaat snel en makkelijk te bereiken.

Functies

Render een oneindige hoeveelheid objecten
Als u de ‘Render Only’ functie selecteert, zendt Skatter alle informatie direct door naar de render engine, zonder SketchUp te belasten. Hierdoor blijft uw bestand lichtgewicht en handelbaar, maar kunt u toch een ongekende hoeveelheid objecten renderen.

De ‘Render Only’ functie van Skatter wordt ondersteund door V-Ray, maar ook andere render plugins. En het worden er steeds meer! Om Skatter in combinatie met een andere render engine te gebruiken, dient u ‘Render only’ uit te vinken.

Bibliotheek
Skatter heeft een uitgebreide bibliotheek met vegetatie. U kunt hierdoor bv. een heel voetbalveld in 4 klikken realiseren. En u mag reguliere updates verwachten met meer interessante content.

Volledig parametrisch
U kunt altijd terug om uw werk op elk punt nog aan te passen. Elke optie en parameter wordt opgeslagen, dus u hoeft niets te verwijderen of vanaf het begin te beginnen.

Gedetailleerde controle over het verspreidingsproces

Hosts
Verspreid objecten over vlakken, langs curven of pak losse punten in het model.

Areas
Definieer gebieden waar u wel of juist niet objecten wilt verspreiden. Dit kunt u doen door gebruik te maken van SketchUp objecten en curven of door ze zelf te schilderen.

Camera clipping
Genereer alleen de objecten die zichtbaar zijn voor de camera of laat degene wegvallen die te ver weg zijn.

Distribution
Verspreid objecten willekeurig, op een grid, een mix van deze twee, op hoekpunten, vlakken, etc. Gebruik hoogte-, hellings- en overlappingsparameters om de verspreiding te finetunen. En gebruik waarschijnlijkheden bij de verspreiding van meerdere soorten objecten om zodoende een juiste mix te creëren.

Randomness
Plaats objecten willekeurig door gebruik te maken van translatie, rotatie, verschaling en spiegeling.

Falloffs
Om harde grenzen te voorkomen kunt u zgn. falloff parameters met gebieden, hoogte, helling en camera clipping gebruiken om een soepele overgang te creëren tussen gebieden met en zonder objecten.

Eindelijk! Gemakkelijker en sneller renderen in deze topkwaliteit gaat u niet vinden, dus zoek niet verder. Unicorn Render is na een succesvolle introductie in 2016 nu ook als plugin voor SketchUp beschikbaar. Unicorn render is een high-end render programma en uniek door de directe realistische weergave en snelle werkwijze. Alles wat u wijzigt ziet u DIRECT gebeuren. Unicorn rendering is “physical rendering”. Het maakt topkwaliteit rendering voor iedereen toegankelijk. Bijzonder en nieuw is dat Unicorn de kracht van zowel de processor (intel) als de NVIDIA grafische kaart(en) tegelijk benut. Unicorn Render is zeer visueel qua interface doordat u in een direct voorbeeld werkt en talloze kant-en-klare materialen daarin sleept. Daglicht werkt natuurgetrouw volgens de lokatie op de aarde, datum en tijd. U kunt standaard IES-lichtbronnen toepassen evenals lichtgevende lijnen, vlakken of bollen. Veel handiger, krachtiger en uniek aan Unicorn Render is echter dat u van elke vorm een lichtbron kunt maken. Denk aan neonbuizen, LED, TL-licht en rijen van spots die met lichtmateriaal razendsnel te maken zijn. U kunt Unicorn Render in basis helemaal zelf leren met de gratis youtube films.

Enscape is een gemakkelijk te gebruiken real-time rendering & Virtual Reality Extension voor SketchUp Pro. Het biedt de ontwerper een snelle manier van 3D visualisatie, waardoor er snel ontwerpbeslissingen gemaakt kunnen worden.

Met Enscape tilt u uw presentaties – of het nu in-house is of bij een klant – naar een hoger niveau. De real-time rendering & Virtual Reality zorgen voor snellere iteraties en een efficiëntere workflow. Het is zo gemakkelijk in gebruik dat extra training eigenlijk niet nodig is.

 

Virtual Reality

Geef uw klanten de VR ervaring alsof uw 3D project reeds gerealiseerd is: een virtuele wandeling is met één klik mogelijk.

Momenteel worden de Oculus Rift, HTC Vive en Windows Mixed Reality ondersteund voor live Virtual Reality. Daarnaast worden alle smartphone VR brillen (zoals bv. Google Cardboard) ondersteund voor mobiel gebruik (geen live updates aan uw model mogelijk).

Met Enscape kunt u uw 3D model op de volgende manieren delen:

 • Virtual Reality
 • Cardboard Panorama
 • Fotorealistische Rendering
 • Fotorealistische Animatie
 • Standalone uitvoerbaar bestand
 • Webvenster

SketchUp spelregels.

Er bestaan veel misverstanden en vragen over de verschillen tussen de Make, Pro, educatieve versies. En hoe werkt het nu met maintenance? Leer hieronder alles erover. Niet duidelijk? Bel ons, we willen de site perfect hebben!

Mag ik dezelfde licentie op twee computers installeren?

Ja dat mag als er aan deze 2 voorwaarden wordt voldaan:

 1. De activatie gebeurt op een ander adres. Bijvoorbeeld 1 is voor kantoor, de ander voor onderweg en thuis op een laptop
 2. Uw maintenance moet geldig zijn.

Is maintenance verplicht?

Maintenance is bij aanschaf 1 jaar verplicht.

Wat is maintenance?

Maintenance is:

 • is een jaarlijkse bijdrage af te nemen in 1 jaar verplicht
 • biedt u recht op updates èn de nieuwste versie die uitkomt binnen uw aangeschafte periode
 • is aan het eind van de periode weer te verlengen met 1 jaar.
 • biedt u het recht dezelfde licentie op twee verschillende locaties te benutten, bijvoorbeeld op kantoor en thuis. Het internet adres moet anders zijn
 • biedt u ondersteuning bij de activatie en heractivatie (na bijvoorbeeld hard disk crash)

Als ik geen maintenance heb, stopt sketchup er dan mee?

U kunt gewoon blijven tekenen zolang er niets verandert. Het kan in de toekomst wel foutgaan:

 • U koopt een nieuwe computer en installeert dezelfde sketchup versie waar u nog een setup van had.
  overigens kunt u dit sowieso voorkomen door de computer bij ons te bestellen, dan regelen we dat voor u.
 • Uw hard disk crasht en u laat een nieuwe inbouwen. Alles wordt netjes teruggezet en u probeert sketchup te starten.
 • U moet een herinstallatie doen om wat voor reden dan ook en u kunt de setup van uw gekocht sketchup nergens meer vinden, ook niet op internet. Het blijkt dat u niet kunt activeren. Maintenance is immers het recht op activatie. Uw licentie is onbruikbaar geworden.
  Oplossing? U herstelt de maintenance met een update. U krijgt dan de nieuwste versie en 1 jaar maintenance

Wat gebeurt er als mijn maintenance verlopen is.

Het lijkt of er niets aan de hand is en u kunt gewoon blijven tekenen. Toch kunt u vervelende situatie’s besparen door te kiezen voor een actieve maintenance uzelf.  Enkele voorbeelden van vervelende situaties:

 • U koopt een nieuwe computer en installeert dezelfde sketchup versie waar u nog een setup van had.
 • Uw hard disk crasht en u laat een nieuwe inbouwen. Alles wordt netjes teruggezet en u probeert sketchup te starten.Het blijkt dat u niet kunt activeren. Maintenance is immers het recht op activatie. Uw licentie is onbruikbaar geworden.
  Oplossing? U herstelt de maintenance met een update inclusief weer de verplichte maintenance van 1 jaar.

Welk render programma adviseren jullie?

Op deze vraag is niet één antwoord mogelijk, want het hangt van vele factoren af. Klik daarom HIER

Klopt het dat de MAKE versie niet meer bestaat?

Geen SketchUp Make meer!

Er komt geen release meer van SketchUp Make. Dit is de gratis, beperkte versie van SketchUp, welke enkel voor privé doeleinden gebruikt mag worden. Deze wordt vervangen door een versie van sketchUp die in de browser werkt: my.sketchup.com. Hiermee kan je wel nog steeds gratis aan de slag om SketchUp te ontdekken en aan te leren

Ik zie nergens meer de optie om 2 of 3 jaar te bestellen, kan dat niet meer?

Dat heeft u goed gezien inderdaad. Trimble heeft besloten het systeem te versimpelen. Of u nu een update of nieuwe versie bestelt. Altijd bestelt u dan óók 1 jaar maintenance. Losse maanden meebestellen kan wel als u bijvoorbeeld 2 licenties heeft die u gelijk wilt trekken. Dat is ook handiger voor alle partijen.

Ik ben stagiair, ik mag toch wel op mijn stage adres met de make of educatieve tekenen?

Het gebruik van een make en/of educatieve versie is alleen mogelijk door de student op school en voor school. Niet in een bedrijf of elke vorm van commercieel gebruik. Vraag uw stage adres een PRO licentie ter beschikking te stellen. Wil het stage bedrijf dat niet? meld ze bij ons.

Er werkt af en toe een student, die mag toch wel de make gebruiken?

Ten eerste bestaat MAKE niet meer. Er is alleen een online web versie via www.sketchup.com. Het gebruik van een educatieve versie is alleen mogelijk door de student op school en voor school. Niet in een bedrijf of elke vorm van commercieel gebruik. U bent verplicht een PRO versie aan te schaffen en daar de student mee te laten werken.